Детайлите за раздялата на Европейския съюз с Обединеното кралство вече са

...
Детайлите за раздялата на Европейския съюз с Обединеното кралство вече са
Коментари Харесай

Споразумението за Brexit се шири на 1246 страници

Детайлите за раздялата на Европейския съюз с Обединеното кралство вече са обществено налични и всеки може да се запознае с тях  - стига да се зареди с самообладание. Европейската комисия разгласява плана за Споразумение за търговия и съдействие сред Европейски Съюз и Обединеното кралство след Brexit - окончателното излизане на страната от общността.

Пълният текст на документът, който е качен на формалния портал на Европейски Съюз, е голям по размер - заема 1246 страници.

" За всички, които се интересуват от договорката за след Брекзит. Всичките 1246 страници от плана на Споразумението са оповестени. Приятно четене! ", написа в Туитър представителят на Комитета на непрекъснатите представители на Европейски Съюз Себастиан 

„ Текстът беше подготвен за издание в петък, само че взехме решение да го огласим след Коледа, с цел да не усложняваме празниците за нашата експертна, медийна и политическа общественост “, е споделил източник от Еврокомисията пред ТАСС.

 

На 24 декември Брюксел и Лондон реализираха компромис по проектоспоразумението за партньорство след Брекзит.  Мишел Барние, основният договарящ на Европейски Съюз за Брекзит, разгласи, че съглашението планува свободна търговия без квоти и мита, безграничен достъп до територията, морското и въздушното пространство и уравновесен достъп до морските запаси. Той  означи, че страните ще обезпечат на своите жители еднакъв достъп до обществените системи.

Брюксел и Лондон отхвърлиха обаче да координират дейности в региона на външната политика, санкционните режими и защитата.

Обединеното кралство напусна Европейски Съюз през нощта на 1 февруари 2020 година Бе очакван 11-месечен временен интервал, през който всички европейски регулации, в това число тези, свързани с търговията на единния пазар, се ползват и за Обединеното кралство.
 

 

Какво следва?

Членовете на комитета - посланиците на 27-те страни от Европейски Съюз, ще би трябвало да се срещнат с плана и да одобрят текстовете.  След това всички страни членки ще би трябвало да гласоподават единомислещо в Съвета на Европейски Съюз " за " и едвам тогава споразумението може да бъде публично подписано.

Всичко това би трябвало да се случи преди 1 януари 2021 година, когато завършва т нар. временен интервал. После ще има още две месеца на " краткотрайно използване " на съглашението -  до 28 февруари 2021 година През тези два месеца Европейският парламент ще би трябвало да придвижи целият развой на  ратификацията на контрактуваното. На финала Съветът на Европейски Съюз би трябвало да вземе коночателно решение за сключване на съглашението.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР